Akıllı Şantiye
i4 Bilişim Hizmetleri A.Ş. ile tanışın ve işletmenize özel IoT çözümleri için hemen teklif isteyin.
Dijitalleşme ile birlikte tüm inşaat süreçlerinde iş verimliliği ve maliyet etkinliği artırılabiliyor. Büyük bir potansiyele sahip olan dijital sistemler, kentsel dönüşüm ile birlikte ekonomik şartlara rağmen yapı sektörü projelerinde hız kesmiyor.
Akıllı Şantiye uygulamaları ile inşaat sektöründe toplanan tüm veriler tek bir veri tabanında toplanıyor ve tüm süreçler ve iş akışları gerçek zamanlı olarak işlenebiliyor.
Akıllı şantiye nedir?
Şantiye, inşaat projelerinin yürütüldüğü, işlerin gerçekleştirildiği ve yönetildiği alandır. Genellikle büyük inşaat projelerinde kullanılan bu terim, inşaat sürecinin her aşamasını kapsayan fiziksel bir alanı açıklamada kullanılır. Şantiyeler binaların, köprülerin, yolların ve diğer büyük altyapı projelerinin inşaatında kritik bir rol üstlenir.
Akıllı şantiye ile inşaat makineleri ve ekipmanları kapsayan tüm sektörel çalışmalar, dijital açıdan olgunluk ve bütünlüklü bağlanabilirlik aşamasına girdi. Böylece çok küçük bir gecikme olsa da inşaat sektörü, diğer endüstriyel sektörlerle eşit seviyeyi yakalayabiliyor.
Akıllı Şantiye Teknolojileri
Şantiyelerde iş güvenliği, verimlilik ve etkin yönetim, inşaat projelerinin başarısında oldukça önemli bir yere sahiptir. Geleneksel yöntemler ile yeteri kadar karşılanamayan bu gereksinimler, akıllı şantiye çözümü ile karşılanabilir.
Şantiyeleri dijitalleştirerek personel ve ekipmanların anlık olarak izlenmesini sağlayan bu dijitalleşme, çalışma alanlarında verimliliği artırırken, güvenlik standartlarını da üst seviyeye çıkarmayı hedefler.
Kullanılan Teknolojiler:
Beacon Card, BLE Gateway, LORA, WİFİ, 4G (Opsiyonel), NFC, GPS
Personel ve Makine Sensörleri: Bluetooth, NFC, Hareket Sensörü
BLE&LoRa Gateway: Bluetooth, LoRa
LoRa Anten: LoRa, Wi-Fi, LAN, PoE
LoRa ve Bluetooth Teknolojileri: Bu teknolojiler, geniş alanlarda gerçek zamanlı izleme ve veri iletimi sağlar. Özellikle LoRa, uzun mesafelerde düşük enerji tüketimi ile veri iletimi yaparak geniş kapsamlı takip imkanı sunar. Bluetooth ise daha kısa mesafelerdeki cihazlar arasında hızlı ve düşük maliyetli veri aktarımı için kullanılır.
Akıllı şantiyelerin Geleneksel şantiyelerden Farkları Nelerdir?
Akıllı şantiye, yapısal olarak siber fiziksel sisteme dayalı ileri teknolojilerin yenilikçi uygulamaları ile desteklenen şantiyelerdir. Tam entegrasyon sağlayan bu sistemler, yeni bir şantiye türü olarak tanımlanır.
Akılı şantiyeler geleneksel şantiyelerden;
- Akıllı yönetişim,
- Akıllı ticari işlem,
- Akıllı şantiye akıllı hizmetler sunma yetenekleri ile ayrılır.
Neden akıllı şantiyeye geçiş yapmalısınız? Akıllı şantiyelerin Avantajları
Akıllı şantiyelerin dijital uygulamaları sayesinde şantiye operasyonları optimize edilebilir. Verimliliği ve sürdürülebilirliği de artıran dijitalleşme, şantiyelerin çevresel etkilerini azaltmada, operasyonel verimliliği artırmada, güvenlik ve emniyet önlemleri almada ve müşteri memnuniyeti sağlamada da etkileri oldukça yüksektir.
Akıllı Şantiye çözümü, şantiyelerde görev alan personel ile araç ve ekipmanların anlık olarak takip edilmesini sağlar. Bu sistem, çalışanların hangi alanda ne kadar zaman geçirdiğini tespit eder, yemek ve mola sürelerini analiz eder ve şantiye giriş-çıkış bilgilerini toplar.
Ayrıca, taşeron firmalara ait personelin de takibini yaparak, iş güvenliği kurallarının ihlal edilip edilmediğini kontrol eder.
Operasyonel Verimlilik ve Maliyet Tasarrufu
Operasyonel verimliliği artıran akıllı şantiye sistemleri, maliyetlerin de düşmesinde etkilidir. Süre analizleri ve performans ölçümleri ile operasyonel verimlilik artırılabilir.
Şantiye çalışanlarının hangi alanda/bölümde ne kadar zaman geçirdiğini tespit edebilir, yemek, mola vb. alanlar için süre analizi yapabilirsiniz.
Ayrıca Taşeron firmalara ait personellerin de takibini yapabilir, uygulama üzerinde farklı simge ve renklerde görüntüleyebilir, çalışma sürelerini rapor olarak alabilirsiniz.
Çevresel Sürdürülebilirlik ve Enerji Tasarrufu
Çevresel sürdürülebilirlik sağlayan akıllı şantiyeler, IoT gibi teknolojilerden yararlanır. IoT teknolojileri sayesinde şantiyelerdeki enerji tüketimi izlenebilir ve tasarruf önlemleri geliştirilebilir. Bu sayede, şantiyelerin çevresel ayak izi azaltılabilir.
Gelişmiş Güvenlik ve Emniyet Önlemleri
Akıllı uygulamalar sayesinde inşaat sektörünün güvenliğini ve emniyetini artırma potansiyeli artar. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilmek için inşaat sektöründe dijitalleşmeye yönelik yatırımlar artırılmalı ve yeni teknolojilerden yararlanılmalıdır. İş güvenliği kurallarının takibi, sağlık sorunlarının anında tespiti ve ivme sensörü ile düşme/bayılma durumlarının izlenmesi ile güvenlik artırılır.
Şantiye çalışanlarının sağlık ve güvenlik sorunlarını anında tespit edebilirsiniz. Çalışanların hareketsizlik durumlarını izleyebilir olası sorun anında yerlerini tespit ederek müdahalede bulunabilirsiniz.
Gerçek Zamanlı Veri ve Karar Destek Sistemleri
Fiziksel nesnelerin dijital ağlara bağlanmasında aracı olan IoT teknolojisi akıllı sensörler, RFID etiketleri ve diğer bağlantılı cihazlar vasıtası ile şantiye çalışmalarından veri toplar ve analiz etmeyi kolaylaştırır.
Kişi bazlı, bölüm bazlı raporlar alabilir, mevcutta kullandığımız yazılımlar ile entegre edebilirsiniz.
Daha Hızlı ve Etkili Lojistik Operasyonlar
Dijitalleşme inşaat sektörünün geleceğini şekillendirecek önemli potansiyellere sahiptir. Akıllı şantiye, inşaat sektörünün çok daha etkin ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
Akıllı şantiye sistemleri ile verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik artırılabilir. Tüm şantiyelerde dijitalleşmenin etkilerinden faydalanılabilir.
Akıllı şantiye Uygulama Alanları
Dünyada dijitalleşme ile birlikte inşaat sektöründe akıllı sistemlerin kullanımı hız kazanmaya başladı. Türkiye’de faaliyet gösteren inşaat sektöründe akıllı şantiye uygulamaları, pandemi ile birlikte daha aktif bir şekilde uygulanmaya başladı.
Ticari Şantiyeler ve Kargo Şantiyeleri
İnşaat sektöründe özellikle büyük çaplı çalışmalarda kullanılan şantiyeler, satın almadan projelendirmeye, mimari süreçten uygulamaya daha iyi bir yönetime ihtiyaç duyar. Akıllı şantiyelerde özellikle maliyetleri azaltmada gerçek zamanlı izleme sistemleri gibi bilgi teknolojilerinden yararlanır.
Yolcu Şantiyeleri ve Kruvaziyer Şantiyeleri
Personel takibi ve güvenliği açısından bilgi teknolojilerinin önemi büyüktür. Akıllı şantiye uygulamaları ile güvenlik ve emniyet önlemleri çok daha iyi bir şekilde yaşama geçirilir.
Endüstriyel ve Askeri Şantiyeler
Akıllı şantiye uygulamaları, endüstriyel ve askeri şantiyelerde hem inşaat alanının hem de çalışma programlarına uygun belirli periyotlar öneren çözümleri ile dikkat çeker.
Küçük ve Orta Ölçekli Şantiyeler
Sadece büyük çaplı şantiyeler değil küçük ve orta ölçekli şantiyelerde de yaşama geçirilen akıllı şantiye uygulamaları hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlar.
Akıllı şantiyeler İçin Yasal ve Düzenleyici Çerçeve
Akıllı şantiyeler için yasal ve düzenleyici çerçeve işyeri düzeni yönetmeliği kapsamında değerlendirilir. İnşaat başkanlığı iznine tabi olan kurallar çerçevesinde uygulamalar gerçekleştirilir. Akıllı şantiye uygulamalarının yaygınlaşması ile birlikte dijital uygulamalar da yönetmelik içinde yerini almaya başlayabilir.
Akıllı şantiyelerin Geleceği ve Trendler
Türkiye, inşaat sektöründe şantiye çalışmalarında dijital dönüşümü benimseyerek “akıllı şantiye” sistemlerini yaşama geçirdi. Bu dönüşüm, inşaat sektörünün geleceğini şekillendirmede ve Türkiye’nin küresel ticaretteki konumunu güçlendirmede yardımcı olan uygulamalardır. Akıllı şantiyelerin gelecekte çok daha etkin şekilde uygulanması hedefleniyor. Dünya genelindeki inşaat firması yetkilileri, akıllı şantiye trendlerini uygulamaya alarak bu değişim içinde yerini alıyor.
i4 ile akıllı şantiye için neler yapabilirsiniz? Akıllı şantiye Çözümlerimiz
İnşaat sektöründe büyük ya da orta ölçekli tüm şantiyelerde iş güvenliği, verimlilik ve etkin yönetim, inşaat projelerinin başarısında hayati öneme sahiptir. Geleneksel yöntemler, bu gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldığı için i4 Bilişim Hizmetleri A.Ş. tarafından “Akıllı Şantiye” çözümü geliştirilmiştir.
Şantiyeleri dijitalleştirerek personel ve ekipmanların anlık olarak izlenmesini destekleyen akıllı şantiyeler, inşaat alanlarında verimliliği artırırken, güvenlik standartlarını da üst seviyeye çıkarmayı hedefler.
i4 Bilişim Hizmetleri A.Ş.’nin Akıllı Şantiye çözümü, şantiyelerde dijital dönüşüm sağlayarak, personel ve ekipmanların anlık izlenmesini ve verimliliğin artırılmasını hedefler. Bu çözüm, güvenlik standartlarını üst seviyeye çıkarırken, operasyonel verimliliği de artırır. Akıllı Şantiye çözümü, modern şantiyelerin ihtiyaç duyduğu yenilikçi bir IoT çözümüdür.
Blog
Hizmet Sektöründe Personel Takibi Sistemi: Müşteri Deneyimini Optimize Etmek
Hizmet Sektöründe Personel Takibi Sistemi: Müşteri Deneyimini Optimize Etmek Hizmet sektörü, günümüz ekonomisinin can damarıdır. Müşterilerle birebir etkileşim içinde olan
Üretim Tesisleri için Personel Takip Sistemi: Verimlilik ve Güvenlik Anahtarı
Üretim Tesisleri için Personel Takip Sistemi: Verimlilik ve Güvenlik Anahtarı Üretim tesisleri, modern endüstrinin can damarıdır. Bu yoğun ve dinamik
İş Kazası Maliyetleri vs. AI Güvenlik Sistemi Yatırımı Karşılaştırması
İş Kazası Maliyetleri vs. AI Güvenlik Sistemi Yatırımı Karşılaştırması İş kazaları, şirketler için sadece maddi kayıplarla değil, aynı zamanda insan
Sık Sorulan Sorular
Akıllı Şantiye çözümü her inşaat alanında kullanılabilir mi?
Evet, çeşitli büyüklüklerdeki ve türlerdeki inşaat alanlarına uyum sağlayabilir ve gerçek zamanlı izleme yoluyla güvenlik ve verimliliği artırabilir.
Akıllı Şantiye çözümü Türkiye'de mevcut mu?
Evet, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde giderek daha fazla benimsenmektedir.