Radio Frequency Identification (RFID), bir kimliklendirme sistemi olarak ifade edilir. RFID sistemi, içerdiği çip ile radyo frekansı kullanır ve nesnelerin belirli bir mesafe üzerinden otomatik tanımlanmasını sağlar.
Zamandan tasarruf sağlama ve iş verimliliğini artırma amacı ile kullanılır. Birçok sektörde farklı kullanım amaçlarıyla, RFID hayatımızda uzun süredir yer alır.
RFID, gündelik yaşantımızdan tutun endüstrinin her alanında çeşitli ihtiyaçları karşılayacak şekilde kullanılır ve hayatımızı kolaylaştırır.
RFID, Otomatik Tanımlama ve Veri Yakalama (AIDC) olarak bilenen bir teknoloji grubu üyesidir. Kullanımı ikinci dünya savaşına dayanır. Ancak, ilk modern RFID patent çalışması 1973 yılında yaşama geçmiştir. Nesneleri tanımak ve bu nesnelerle ilgili veri toplamayı ve verileri ilgili yazılım sistemleri ile paylaşmayı hedefleyen bir sistemdir.
RFID sistemleri temek olarak; aktif ya da pasif etiket, okuyucu ve anten olarak üç gruba ayrılır. Bir RFID etiketinin içinde yer alan çipte kendisi ile ilgili veriler yer alır.
Bir okuyucu tarafından algılanan bu etiket, içerdiği bilgileri bu okuyucu ve okuyucunun çalıştığı wifi, bluetooth, UWB gibi veri iletim protokolleri aracılığı ile ilgili sistemlere iletir.
Sistem bu verileri analiz eder ve etiketin kime ya da neye ait olduğunu, durumunu ve daha pek çok bilgiyi öğrenerek gerekli iş süreçlerinin uygulanmasını destekler.
Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) türleri 3 çeşittir. Bunlar; pasif (etkisiz), yarı pasif (yarı etkin) ya da aktif (etkin) olarak tanımlanır.
RFID etiketi içinde bir mikroçip ve mikroçipi kaplayan bir anten bulunur. Okuyucu ile etiket arasında, elektromanyetik dalgalar aracılığı ile iletişim sağlanır. Okuyucu tarafından yayılan elektromanyetik dalgalar, bir enerji olarak çiple buluşur. Böylece çip harekete geçer. Böylece RID sensörü ile etiketten okuyucuya veri transferi sağlanır.
RFID etiketler, donanım olarak aktif ve pasif etiket şeklinde iki farklı türe sahiptir. Her iki etiket arasında temelde bazı farklar bulunur.
Pasif RFID Etiketler
Pasif RFID, RFID çiplere sahip basit bir anten görevi görür. Dahili güç kaynağına sahip olmayan bu etiketler, radyo sinyali ileten bir RFID alıcının kapsama alanına girdiği zaman alıcı antenin ilettiği sinyallerdeki enerji ile beslenir. Çipte yer alan bilgileri antene geri iletir ve veri paylaşımında bulunur.
El terminallerinin çalıştığı bu alanlar, envanter takibinin yapılması gereken yerlerde kullanılır. Lojistik alanda ve depolarda kullanılan paletler, raflar, personel ve ziyaretçi takip sistemi kartları gibi çoğaltılabilecek pek çok alanda bu sistemler yaşamımızı kolaylaştırır.
Aktif RFID Etiketler
Aktif RFID etiketler, pasif etiketlerden farklı olarak, kendi içinde güç ünitesine sahiptir. Bu sistemler, şarj edilebilir ya da uzun süreli pil ömürleri sunar. Böylece çok daha geniş kullanım imkanı sağlar. Pasif etiketlerde en fazla 5 metreye kadar sinyal iletimi sağlanabilir.
Aktif RFID etiketler ise bu mesafeyi çok daha uzak noktalara taşıma gücüne sahiptir.
Aktif RFID etiketler sürekli ve düzenli bir sinyal gönderimi sağlar. Böylece ekipman, personel, motorlu ya da motorsuz araçların gerçek zamanlı konum takip yazılımı (RTLS) ile anlık olarak takip edilmesi sağlanabilir.
İş güvenliği ve verimlilik alanında çeşitli avantajlar sağlayan Aktif RIFD etiketlerin oluşturduğu veriler, personel ya da ekipmanların performanslarını, konumlarını, ayak izi ve ısı haritalarını yaratabilir.
RFID etiketler, bir üretim tesisinde yaşanan araç trafiğini en verimli şekilde nasıl yönetilebileceğine dair öngörüler de iletebilir.
Yalnız ve Riskli Bölgede Görev Alan Personel Güvenliği Sistemleri
Aktif RFID etiketler, iş güvenliği alanlarında da sıklıkla kullanılır. Personelin üzerinde bulunan gelişmiş aktif RFID etiketlerde yer alan sensörler ile olası bir kaza yaşaması durumunda anlık olarak personelin bulunduğu konum bilgisi ve acil durum sinyali gönderebilir.
RFID sensörü, yasaklı bölgelere giriş çıkışlarını takip edebilir. Forklift gibi araçlara, yetkili operatör atayabilir ve daha pek çok özelleştirme imkanı sunar.
Sosyal Mesafe Takip ve Uyarı Sistemleri
Özellikle Covid-19 küresel pandemi sürecinde aktif RFID etiketlerden çok fazla yararlanıldı. Tesis içinde filyasyona bağlı iş gücü kayıplarının önüne geçmeyi sağlayan bu sistemlerden, sosyal mesafe uyarı sistemi olarak da yararlanılır. Personel etiketi taşıyan kişilerin iş ortamında tanımlanmış güvenli mesafeyi ihlal etmesi halinde, bu etiketler titreşimli, sesli ya da görsel uyarı verebilir.
Forklift Çarpışma Uyarı Sistemleri
Aktif RFID sistemler, forklift gibi iş makineleri ile personel arasında olası kaza risklerini önlemek üzere de kullanılır.
Depo, şantiye gibi endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan forklift, kepçe gibi iş makinelerinin etrafında sürekli oluşan kör noktalar sebebi ile maddi ya da yaralanma yaşanan kazaların önüne geçilmesi için de kaza uyarı sistemlerine başvurulur.
Araçlara konumlandırılan RFID, çevresinde tehlikeli bir mesafede yer alan araç ve yayaları algılar ve bu aktif etiketlere sinyal gönderir. İş makineleri ve personel için uyarı senaryosu yaratılabilir.
RFID, birçok alanda kullanılabilecek olan gelişmiş bir teknolojidir. Tedarik zincirlerinde son zamanlarda oldukça yaygın hale gelen bu sistemler, genel olarak havaalanlarında ve bagajların güvenlik kontrollerinde kullanılır. Ayrıca fabrikalarda, lojistik uygulamalarında, e-ticaret uygulamalarında sıklıkla tercih edilir.
i4 tarafından geliştirilen ve pek çok farklı sektörde kullanım imkanı sunan RFID sistemler, güçlü bir altyapı ve başarılı bir yazılım sunar. Bu gelişmiş yazılımlar ile anında veri elde edilebilir. Yine anında verileri iletme imkanı sunan bu sistemden i4 ile yararlanabilirsiniz.
RFID sistemi, olabilecek en büyük alanlardan veri toplayabilmek için çeşitli teknolojilerden yararlanır.
Sistemde toplanan tüm verileri sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde ileten bu gelişmiş teknolojilere ve çok daha fazlasına da sahip olmak için i4 ile iletişime geçmeniz yeterlidir.
UHF Pasif RFID için göreceli olarak geniş 860 – 960 MHz aralığı, ‘Küresel Standart’ olarak kabul edilir. Ancak, bu değerlerin geç benimsenmesi, aralığın ayrıca iki temel alt gruba ayrılması ile sonuçlandı. Bu aralıklarda; 865 – 868 MHz ve 902 – 928 MHz olarak ortaya çıkmıştır.
Cevizli Mah. Zuhal Cad. Ritim İstanbul A3 Blok K:27 D:144 Maltepe
Balat Mh.Sıhhıye Cd.4200 İş Merkezi Kat:2 No:17-18 Nilüfer
Copyright ©2024 I-Four. Designed & Developed By I-Four Technology