Sanayileşmiş ülkeler, sanayileşmede değer yaratırken şu an sanayileşmenin dördüncü aşaması olan Endüstri 4.0 olarak adlandırılan sanayide dijital dönüşümden yararlanıyor.
Sanayide dijital dönüşüm, 1970’lerin başında başladı ve üretimde yüksek düzeyde otomasyon gerçekleştirmek için elektronik ve bilgi teknolojilerine dayanan üçüncü endüstriyel devrim olarak ifade ediliyor.
Endüstri 4.0’ı tetikleyen çeşitli teknolojiler bulunur. Bu teknolojiler; nesnelerin interneti, büyük veri analitiği ve makine öğrenmesi, akıllı ve insanla birlikte çalışan robotlar, bulut bilişim, yatay ve dikey yazılım bütünleşmesi, simülasyon, artırılmış gerçeklik, 3 boyutlu yazılım, siber güvenlik gibi teknolojilerdir.
Endüstri 4.0, dijital dönüşüm dinamiklerinden yola çıkar. Geleceğin akıllı üretim ekonomisini ortaya koyan bu dijital dönüşüm gelecekte, küresel rekabette önde olmak isteyen işletmelerin tercihidir.
İşletme organizasyonu, üretim ve dağıtım süreçlerinde akıllı robotlardan yararlanır. Ar-Ge, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılan dijital dönüşüm sistemler, dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlar.
Sanayide dijital dönüşüm adımları; internet nesneleri ve tüm bu akıllı sistemlerin beraber ve uyumla çalışmasını sağlayacak becerilere sahip uzmanlardan oluşan bir ekip ile başarılabilir.
Sanayide dijital dönüşümün üç ana motivasyonu bulunur. Hızlı, daha çok ve farklı ürün üretilmesi ile karlılığın artmasında dijitalleşmenin önemi çok yüksektir. Ürünlerin hızlı üretilmesi maliyetlerde düşüş sağlar. Böylece gelen taleplere cevap verilmesi de çok daha kolay olur. Böylece gelir ve karlılıkta gelişme sağlanır.
Çok kısa sürede farklı ve kaliteli ürün üreterek piyasada rekabet avantajı sağlaması ile özellikle rekabetçi ortamda yer almak isteyen işletmeler için önemi büyüktür.
Özellikle kişiye özel ürünlerin üretilmesi ve bu ürünlerin müşteriye hızlı bir şekilde ulaştırılması bu teknolojiden yararlanan firmalara kesin bir üstünlük sağlar. Bundan faydalanmayan firmalar ise büyük riskler ve zorluklarla karşı karşıya kalabilir.
İleri teknolojilerin kullanılması ile yeni alanlar ve ürünler yaratılabilir. Bu da gelirlerde artış sağlar. Sanayide dijital dönüşüm, farklı ürün yaratılması oldukça kolay hale gelmiştir.
Hızla ortaya çıkarılan yeni ürünler, yeni gelir kaynakları da sağlar. Türkiye açısından ise endüstri 4.0 yaklaşımı, üretim ekonomisinde rekabet gücünü artırır. Sürdürülebilirlik, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretmek anlamına da gelir.
Sanayi alanında başarılı bir dijital dönüşüm stratejisi oluşturmak, sürecin verimli ve kesintisiz işlemesinde büyük öneme sahiptir. Dijital dönüşüm, sanayi alanında faaliyette bulunan irili ufaklı tüm işletmeleri ilgilendiren ve büyük yatırımları teşvik eden küresel bir adımdır. Dijital dönüşüm ile bir kuruluşun verimliliğini artırmak mümkündür.
Bilgisayar tabanlı teknolojilerin kullanılmasını ifade eden dijital dönüşüm iyi bir strateji ile maksimum fayda sağlayabilir. Uzun bir süredir hemen hemen herkesin duymaya başladığı bir kelime olarak görülen dijital dönüşüm, günümüzde kurumların gerçekleştirmesi gereken acil bir zorunluluk gibi değerlendiriliyor.
İş optimizasyonu ve büyüme ticari başarının temel itici güçleridir. Dijital teknolojiler ile büyüme ve verimlilik, potansiyel olarak Sanayi Devrimi tarafından ortaya çıkan değişimler kadar köklü olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle dijital dönüşüm, rekabette kritik bir öneme sahiptir. Dijital teknolojilerin faydaları şu şekildedir.
Dijital teknolojileri iş süreçlerine dahil eden sanayi kuruluşları, daha çevik hale gelir.
Yazılım güncellemeleri, donanım yükseltmelerinin dışında daha hızlı ve makul çözümler üretir.
Yeni bir müşteriyi hedeflemek ve bu doğrultuda bağlantı sağlamak, evlerine gitmekten ya da müşterileri mağazaya gelmeye ikna etmekten daha kolaydır.
İnsanlardan farklı olarak AI ve RPA sistemler, 7/24 çalışabilir.
Sanayide dijitalleşme sistemleri beraberinde çeşitli uygulamalar getirdi. Bunlara en iyi örnekler ise şu şekildedir.
Endüstriyel IoT: Makine ve cihazların bir arada olmasını ve internetle bağlantılı hale gelmesini sağlar. Bu sayede makine ve cihazlar arasında veri paylaşımı sağlanabilir. Bu sayede işletme için faydalı bilgiler elde edilir.
Akıllı Sensörler: Üretim sürecinde pek çok makine ve cihazdan yararlanılır. Akıllı sensörler üretim sürecinde veri toplama ve analiz etmeyi tam zamanlı olarak çok daha kolay hale getirir.
Yapay Zeka: Üretim ve sanayi alanında makine öğrenmesi ve derin öğrenme tekniklerinin kullanılması, veri toplama ve analiz etme işlemleri çok daha hızlı hale gelir.
Bulut Bilişim: Bulut bilişim ile sanayi işletmeleri verilerini güvenli bir şekilde depolayabilir. Bu verilere istedikleri zaman erişim imkanı da elde eder.
Otomatikleştirilmiş Üretim: Üretim sürecinde bazı görevlerin otomatik hale getirilmesi, üretimin daha hızlı hale gelmesini sağlar.
Sanal Gerçeklik: Sanayi kuruluşlarında eğitim ve simülasyon amaçlı olarak kullanılabilir. Böylece bu alandaki personelin daha iyi eğitilmesi ve üretim sürecinin daha iyi anlaşılması sağlanır.
Dijital dönüşüm, sadece büyük sanayi kuruluşlarında değil, küçük ve orta ölçekli işletmelerde de doğru uygulanırsa, oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkar.
Doğru uygulanan dönüşüm planları sonucunda büyük ve küçük ölçekli işletmeler fark etmeksizin, geleceğe daha kolay ve daha hızlı bir şekilde uyum sağlanabilir. Rakiplerinin önüne çok daha kolay geçilir. Dijital dönüşüm, özellikle gelişen ve değişen zamana ayak uydurmak için önemlidir.
Dijital dönüşüm;
Servis/ Satış Sonrası Süreç Yönetimi,
Kaynak Yönetimi,
Varlık Kullanımı,
İK Süreçleri Yönetimi,
Stok Yönetimi,
Kalite Yönetimi,
Pazara Sürme Süreçlerinde uygulanabiliyor.
Hizmetlerimizi detaylı şekilde incelemek size daha fazla bilgi verebilir.
i4 tarafından geliştirilen dijital çözümler sayesinde siz da sanayi alanında rakipleriniz karşısında daha güçlü olabilirsiniz.
Personel Takip Sistemi, Acil Durum Anında Konum Tespit Sistemi, AI Destekli İş Makinesi Çarpışma Uyarı Sitemi gibi dijital çözümler sayesinde iş süreçlerinizi geliştirebilirsiniz. Tüm bu hizmetlerden yararlanmak için i4 ile iletişime geçmeniz yeterlidir.
Cevizli Mah. Zuhal Cad. Ritim İstanbul A3 Blok K:27 D:144 Maltepe
Balat Mh.Sıhhıye Cd.4200 İş Merkezi Kat:2 No:17-18 Nilüfer
Copyright ©2024 I-Four. Designed & Developed By I-Four Technology